minibursa.ro


Du-te la cuprins

Sfaturi bursiere


1. Investiti doar daca aveti un surplus de capital
Deoarece riscurile sunt foarte mari, la inceput cei care doresc sa investeasca nu trebuie sa plaseze mai mult de 10% din suma totala pe care vor sa o aloce acestor investitii. In cazul tranzactiilor cu actiuni, in general, si cu derivate, in special, brokerii recomanda investitorilor sa nu plaseze decat banii de care se pot lipsi. Potrivit cercetarilor, pe aceasta piata investesc in principal cei care au un surplus de bani de cel putin 2.500 de euro.

2. Nu luati decizii bazate pe anticipare
Piata se misca urmand regulile ei, pe care nu le putem influenta sub nicio forma. A anticipa ca actiunea "X" sau "Y" va creste sau va scadea datorita unui motiv "Z" nu functioneaza de cele mai multe ori. A face bani la bursa depinde de gradul de certitudine la intrare si iesire. O confirmare ofera un grad mai ridicat de certitudine decat o anticipare. Anticiparea este numai un avertisment in decizie, confirmarea este activarea deciziei. Deci lasati 'logica" la o parte, nimeni nu este mai destept ca piata, o urmam cand ne ofera o confirmare. Banii se fac urmand piata!

3. Acceptati pierderi, dar reduse, controlate
A fi activ la bursa implica un risc, care se traduce de multe ori prin pierderi. Nu s-a nascut inca persoana care sa nu piarda la bursa, deci sunteti obligati sa acceptati pierderi dar aceste pierderi trebuie sa fie controlare si cat mai reduse. La bursa este posibil sa inregistrezi pierderi mici, pe care le poti limita. In acelasi timp la bursa este binecunoscut faptul ca poti avea castiguri foarte mari. Se poate ajunge la aceasta performanta prin determinarea unor obiective realiste de pierdere si castig. Nu acceptati pierderi de -20%, ele trebuie sa fie mult mai mici.

4. Protejeaza-te folosind hedging-ul
Esenta hedgingului consta in compensarea pozitiilor detinute prin achizitionarea altor pozitii opuse si care contrabalanseaza riscul pozitiei initiale, o modalitate de control al riscului prin transferul acestuia catre o parte care accepta respectivul risc.
De exemplu, daca o persoana detine actiuni cumparate pe piata SPOT (de exemplu, la Bursa de Valori Bucuresti), isi poate reduce riscul de scadere a pretului cumparand contracte derivate (futures sau options) pentru aceleasi actiuni pe o piata la termen (Bursa din Sibiu - BMFMS). Pentru ca strategia sa functioneze, este necesar ca instrumentele derivate cumparate sa contrabalanseze riscul avut in vedere. Astfel, o scadere a pretului actiunilor pe piata SPOT poate fi contrabalansata prin cumpararea de contracte la termen care permit vanzarea acelorasi actiuni in lipsa (vanzare "short").
Instrumentele folosite pentru hedgingul riscurilor sunt derivatele financiare. La noi in tara se folosesc astfel de instrumente pentru hedgingul riscului de curs valutar, al riscului de portofoliu (actiuni), dar in alte tari exista si derivate cu ajutorul carora se pot compensa riscurile meteorologice.

5. Nu va indragostiti de actiuni
Este foarte uzual sa intalniti traderi si chiar investitori care intra in actiuni si le pastreaza o eternitate, in special cand au pierderi. Pentru investitori (cei pe termen lung "de ani de zile") situatia mai este de intales, insa pentru restul, acest scenariu duce atat la posibile pierderi mai mari, cat si la blocarea banilor insotita de o situatie generala proasta. Exista situatii cand se inregisreaza castiguri mari, chiar extreme, si sunt semne clare, tipatoare, ca pretul va scadea sau va intra in consolidare. Din cauza lacomiei, trader-ul pastreaza acele actiuni, de parca ele vor continua la nesfarsit sa urce. Ideea este sa aveti un obiectiv de castig si pierdere, mai bun sau mai putin reusit, pe care sa-l aplicati cu strictete si sa-l rafinati. Existenta unui obiectiv face parte din planul de trading, de disciplina, de castig la bursa. Chiar daca iesiti in pierdere sau castig sa nu va para rau, maine este o noua zi si foarte posibil chiar mai sigura pentru intrare.


Home Page | Link-uri utile | Ghidul investitorului | Termeni Forex | Termeni bursieri | Sfaturi bursiere | Intermediari | Commodities | World markets index | Actiuni de top | Profit | Dividende | Detineri SIF | Profit SIF | Contact | Harta site

Flag Counter

Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal