minibursa.ro


Du-te la cuprins

Ghidul investitorului

Ce trebuie sa faceti daca doriti sa investiti pe piata de capital?
Daca aveti o suma oarecare de bani pe care ati dori sa o utilizati pentru a aduce un beneficiu, aveti mai multe posibilitati de investire a acestei sume, în functie de nivelul câstigului asteptat, de nivelul riscului acceptat, de gradul de implicare si munca de informare pe care sunteti dispus sa o efectuati, si nu în ultimul rând în functie de suma de bani de care dispuneti.
În mod evident, cu cât suma disponibila este mai mare, perioada în care se asteapta obtinerea unui profit este mai scurta, si efortul care se doreste a fi implicat în administrarea respectivei investitii este mai mic.
Daca doriti sa investiti pe piata de capital, primul lucru pe care trebuie sa îl faceti este sa gasiti o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) care sa aibe autorizatia de functionare a CVVM-ului care este autoritatea de reglementare si supraveghere a pietei de capital din Romania si în care sa aveti încredere. Nu trebuie sa apelati la primul broker pe care îl întâlniti. Dupa ce ati decis cu care societate de servicii de investitii financiare doriti sa colaborati, va trebui sa încheiati un contract de intermediere cu aceasta si sa va deschideti un cont de investitii, pe care apoi sa îl alimentati cu sumele pe care doriti sa le investiti. Acest pas depinde de modalitatea de tranzactionare pe care doriti sa o folositi.
În caz ca doriti sa tranzactionati online, trebuie sa va creati un cont de tranzactionare pe site-ul SSIF-ului, urmând sa primiti prin posta documentatia pe care trebuie sa o semnati, adica contractul de intermediere si formularul de creare a contului de investitii. Pasul urmator este sa ne trimiteti documentele semnate tot prin posta, iar apoi contul va fi activat si dumneavoastra veti putea face transferuri din contul dumneavoastra bancar în contul bancar al SSIF-ului pentru a va alimenta contul de investitii.
În caz ca doriti sa tranzactionati prin intermediul unui broker, trebuie sa contactati unul dintre punctele de lucru SSIF Broker din tara, si sa încheiati un contract de tranzactionare.

Ce servicii va ofera un SSIF?
Serviciul de baza pe care îl ofera o societate de servicii de investitii financiare este preluarea si executarea ordinelor de cumparare si vânzare a actiunilor societatilor cotate la bursa si a altor titluri de valoare cum ar fi titlurile derivate (futures, options). Alaturi de aceste servicii de baza, firmele de brokeraj mai ofera si alte servicii cum ar fi consultanta si asistenta pentru clientii lor, precum si diverse servicii de informare despre evolutia pietei. Unele firme de servicii de investitii financiare, ofera clientilor lor si posibilitatea tranzactionarii pe bursa prin intermediul internetului. Acest serviciu ofera clientilor un control deplin al contului de investitii, acestia putând sa dea de acasa prin internet ordine de cumparare si vânzare, ordine de retragere numerar, putând sa îsi vizualizeze portofoliul de actiuni si bani, si având acces la cotatiile bursiere, analizele tehnice, fundamentale si la alte servicii informative.
Comisioane si alte taxe percepute
Nivelul comisioanelor percepute de societatea de servicii de investitii financiare clientilor sai poate influenta rentabilitatea portofoliului de titluri de valoare datorita faptului ca un comision mai mare înseamna o cheltuiala în plus pentru client. Stabilirea comisioanelor în cazul tranzactionarii prin intermediul unui broker se face tinând cont de marimea portofoliului si de frecventa tranzactiilor si se poate negocia cu fiecare broker în parte. În cazul tranzactionarii prin intermediul internetului, comisioanele sunt mai reduse deoarece decizia de a tranzactiona la un anumit moment apartine in exclusivitate detinatorului de cont, si se stabileste în functie de valoarea însumata a tuturor tranzactiilor realizate
Dupa ce ati ales societatea de servicii de investitii fiannciare pasul urmator este semnarea contractului. Pentru aceasta aveti nevoie doar de buletin si sa raspundeti la cateva intrebari referitoare la situatia dumneavoastra financiara si profilul de risc. Comisionul pe care il veti plati pentru efectuarea fiecarei tranzactii, tot acum se negociaza. Legea nu prevede un nivel maxim al comisionului. Acesta este negociabil, de regula pana la valori cuprinse intre 0,5% si 2% sau 3%, in functie de marimea sumei pe care o investiti. Daca dupa o anumita perioada constatati ca rulati o suma mai mare de bani, puteti solicita reducerea comisionului, conform grilei de comisioane pe care si-o intocmeste fiecare SSIF. Pe langa acest comision, aveti grija sa fiti informat cu privire la toate taxele pe care va trebui sa le platiti (taxa pentru deschidere de cont, taxa de transfer actiuni de la si catre registru, taxe de retragere de numerar, taxa de administrare de cont, taxa pentru trimiterea prin posta a extrasului de cont sau confrmari de tranzactii etc). Nu toate societatile percep aceste taxe suplimentare. Trebuie dar sa stiti ca pot exista si sa intrebati brokerul daca sunt incluse in comisionul de tranzactionare, sunt evidentiate separat sau nu exista.

Ce este piata de capital?
Piata de capital este acea piata pe care se tranzactioneaza diverse tipuri de titluri de valoare cum ar fi actiunile, obligatiunile, titlurile de stat, si altele. Majoritatea tranzactiilor pe piata de capital constau în cumpararea si vânzarea de actiuni ale societatilor cotate la BVB si RASDAQ, obiectul tranzactiilor fiind deci parti din capitalul social al acelor firme. În momentul când cumparati actiuni la o firma pe piata de capital, deveniti de îndata actionar al respectivei firme. Daca conducerea firmei respective hotaraste sa distribuie o parte din profit catre actionari sub forma de dividende si daca la momentul prestabilit pentru aceasta sunteti actionar al firmei, veti beneficia de respectivele dividende. Principalul motiv pentru care investitorii aleg sa achizitioneze actiuni de pe piata de capital nu este însa obtinerea unui dividend, ci cumpararea actiunilor la un pret mai mic si vânzarea lor la un pret mai mare, obtinând astfel un profit imediat.
Exista numeroase fluctuatii ale pretului actiunilor pe piata de capital, acest pret modificându- se chiar de la un minut la altul. De cele mai multe ori modificarile sunt de ordinul zecimilor de procent, dar uneori pot exista si modificari de zeci de procente într-o perioada foarte scurta.
Datorita acestor fluctuatii puteti cîstiga foarte mult, dar la fel de usor puteti pierde foarte mult, asa ca va trebui sa depuneti un efort minim de informare, sa va planificati bine investitia, si nu în ultimul rand sa apelati la un broker de încredere, care va poate asigura nu doar efectuarea tranzactiilor la bursa, ci si consultanta si asistenta în ceea ce priveste alegerea celor mai bune oportunitati de cumparare si vânzare a titlurilor de valoare.

Ce este un broker?
Agentul de servicii de investitii financiare sau brokerul, cum i se mai spune, trebuie sa gestioneze investitii pentru clientii societatii de servicii de investitii financiare unde este angajat. Clientii pot fi persoane fizice companii sau fonduri de investitii.
Brokerul are urmatoarele atributii:
o consilierea clientilor cu privire la investitiile pe care ar urma sa le faca
o transmiterea ordinelor clientilor catre traderi (cei care executa tranzactiile in sistemul bursei)
o gestionarea portofoliului de clienti
o informarea clientilor cu privire la investitiile lor si la oportunitati aparute
o sa aduca noi clienti in firma
o sa tina legatura cu analistii pentru o informare cat mai precisa a clientilor sai cu privire la evolutia pietei si a companiilor listate
In marile companii, brokerii sunt specializati pe anumite piete financiare sau sectoare de activitate.

Care este sistemul de tranzactionare?
Actiunile pe care ar urma sa le cumpere o persoana sunt dematerializate asa ca in schimbul banilor nu va primi hartii de valoare. Cu sigurata, insa, va primi din partea brokerului un extras de cont si o confirmare ca are acele actiuni. Ca o persoana sa cumpare actiuni nu trebuie sa mearga la Bursa, ci la o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) care are angajati mai multi brokeri. In baza unui contract pe care il incheie cu SSIF, poate sa dea indicatii brokerului sau sa se sfatuiasca cu acesta asupra actiunilor pe care vrea sa le cumpere, in limita sumei de bani pe care o vireaza in contul SSIF. In timp de trei zile de la data cumpararii, in contul cumparatorului de actiuni se inscriu noile actiuni achizitionate. Prin posta sau e-mail in functie de cum specifica contractul incheiat cu SSIF, cumparatorul va primi o adresa de confirmare a tranzactiei precum si costul acesteia: pretul pachetului de actiuni plus comisionul retinut de SSIF. In cazul in care o persoana doreste sa vinda actiunile, procedura este aceeasi, doar ca la trei zile de la tranzactie in contul vanzatorului vor intra banii.


Home Page | Link-uri utile | Ghidul investitorului | Termeni Forex | Termeni bursieri | Sfaturi bursiere | Intermediari | Commodities | World markets index | Actiuni de top | Profit | Dividende | Detineri SIF | Profit SIF | Contact | Harta site

Flag Counter

Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal